Rekabet Edebilirlik Gücü Yalınlaşarak Mümkün
Tüm ticari işletmelerin kuruluş amacı aynıdır. “Kar elde etmek.” İşletmenin sürdürülebilirliği ancak böyle mümkündür. Ancak günümüz koşullarında sürdürülebilir karlılık küçük – büyük bütün işletmeler için güç hale gelmiştir. Rekabetçi unsurlar kalite, maliyet ve zamanında teslim, Çin den aldığınız 1$ ‘lık ürün için bile kargo ücreti ödemediğimiz şu anki pozisyonda şirketlerin mevcut giderleri ile sağlanması güç hale gelmiştir. Bir de bunların üstüne işletme körlükleri, hatalı analizler, iş akışını desteklemeyen yerleşim planları ve standardizasyon olmadan üretime geçişler eklenince işletmenin genel gider maliyetleri de şişerek kazanç-gider dengesini tamamıyla bozacak sonuçlar ile karşılaşılmakta.
Günümüz ekonomi koşullarında eğer ürettiğiniz üründe tekel değilseniz her gün rakipleriniz çoğalıyor. Bundan 2 sene önce çıkan cep telefonunun bugün piyasada bulunmadığı düşünülürse çeşitlilik artıyor ve çıktısı olarak ürünlerin piyasa ömrü kısalıyor. Müşteriler rekabet ortamında düşük fiyat, yüksek kalite beklentisi ile geliyor. Şartlar her geçen gün zorlaşırken aynı kalmaya devam etmek işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Şimdiye kadar yaşamış en etkili bilim adamı olarak bilinen Albert Einstein’ ın “Delilik; aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.” ifadesi tüm faaliyetler için geçerli olduğu gibi işletme içi faaliyetleri de kapsar.
İşletmeleri mevcut durumundan daha farklı bir noktaya getirmek için farklı stratejiler gerçekleştirilmeli. Bu bağlamda oluşturulan “değer” her ne ise daha değerli olabileceğini size analizlerle ortaya koyabilen, süreçlere odaklanarak sürdürülebilir sonuç başarısı getirecek strateji “yalın” dır.
Yalın düşünce, müşteri odaklı talebi karşılamak için ürün ve servislerin sürekli bir değer akışı içinde çekildiği kültürü geliştirir ve yaşatır.
Üretiminiz yalınlaşırsa, proseslerinizdeki israflar tespit edilip yok edilebilir, bu şekilde daha az kaynak ile daha çok değer yaratılır.
Uygulayıcıların başarısı bu dönüşümü strateji olarak görmelerine bağlıdır. %50 ve üzeri seviyelerde gerçekleşen alan, iş gücü, kapasite, verimlilik iyileştirmeleri yönetimin inancı ve desteği olmadan sağlanamaz.
Yalın konusunda kitapları ve köklü çalışmaları olan Art Bryne “Bir işte çalışıyor ve iş sonuçlarını dramatik olarak geliştirmek istemiyorsanız o zaman yanlış iştesiniz.” ifadesi ile beni etkilemiştir.
TWT olarak iş sonuçlarını iyileştirmek isteyen işletmelere destek verebilecek donanıma sahip olduğumuz için çok mutluyuz.
Derya KARLI